Esileht > huvitavad küsimused, mis see on?, uni ja unenäod, viited > Juhi oma unenägu: Lucid Dreaming

Juhi oma unenägu: Lucid Dreaming

Lucid Dreaming on fenomen, kus unenägija teadlikult kontrollib oma une käiku. Võid lennata, ajada juttu Francis Crickiga, röövida kommipoodi või teha muud, mida päevavalguses teha ei saa või ei tohi. Lucid dreaming pole sugugi mingi eriline oskus – igaüks suudab seda pärast süstemaatilist treenimist teha. Samuti pole ta ei midagi müstilist – täiesti kena fenomen, mida on võimalik laboris kontrollida ja teaduslikult uurida, näiteks ilmus hiljuti artikkel Ursula Vossi ja kolleegide poolt, mida võib igaüks vabalt kätte saada ja lugeda. Lucid dreamingu teaduslikust uurimisest saab rohkem lugeda äsjasest New Scientisti artiklist. Siin blogis oleme lucid dreamingu fenomeni arutanud muuhulgas ühes unenägude postituses. Head lugemist, häid unenägusid!

  1. SR
    juuni 16, 2010, 11:07 e.l.

    Mulle meeldib see, kui ma unenäo ajal usun, et kõik on päriselt.

  2. anu
    juuni 22, 2010, 5:39 p.l.

    Ma siin praegu loen Ursula Vossi artiklit, ja sealt paistab nagu oleks lausa Lucid Dream’i uurides võimalik teada saada, mis asi on no mitte just seda et “mis on teadvus” , siis vast seda, et mis on iseenda teadvelolek sellest, et olen teadvusel. No mina sain igatahes nii aru. Igatahes põnev.

    “Lucid Dreaming as a Hybrid State
    Our new data help us to resolve a controversy regarding the relationship of lucidity to REM sleep. In previous work, it has been asserted that because lucidity usually emerged from REM sleep dreaming, that lucidity was a REM sleep phenomenon. Our results suggest, instead, that lucidity occurs in a state with features of both REM sleep and waking. In order to move from non-lucid REM sleep dreaming to lucid REM sleep dreaming, there must be a shift in brain activity in the direction of waking.
    This is what we mean by “hybrid” and this interpretation is of crucial importance to our hypothesis that lucid dreaming is of particular importance to studies of consciousness.”

    Ja seda kirjutab ta ka, et LD ei ole lihtsalt uuritav nähtus, laboritingimustes ei taha ta mitte nii sageli tulla kui kodus.

    “We were surprised to find that while dream lucidity may commonly occur in home settings, it is not easily transferable to the sleep laboratory. Of our initial group of 20 subjects who claimed that they experienced lucidity at least twice a week, only three achieved lucidity in the laboratory, and they achieved it only once. Since our subjects were highly motivated and carefully monitored, we are reluctantly forced to conclude that lucid dreaming is fragile and not easy to study in the laboratory. “

  3. jaanaru
    august 1, 2010, 9:35 e.l.

    siin veel üks kommentaar sama artikli kohta – http://www.science20.com/eye_brainstorm/lucid_dreaming_and_consciousness

  1. No trackbacks yet.

Lisa kommentaar