Teadvuse labor internetis

Nagu olen varemgi viidanud, on tänapäevane internetimaailm tore, sest põnev teadus on kättesaadav kõigile. Näiteks Annika andis oma kommentaaris väga hea viite mitmetele huvitavatele loengutele.

Kuid ega ma niisama nõnda üksteise järel neid “ägeda internetiteaduse” postitusi ei teeks – avastasin eile ühe väga ilusa internetilehe, mis on nähtavasti loodud Jaapani Teadus- ja Tehnoloogiaagentuuri poolt, kuid mille sisuks on just teadvusefenomenid. See lehekülg on tõepoolest fantastiline – kogu see leht on väga ilusasti ja professionaalselt tehtud, hästi valitud näidete ja visuaalsete illusioonidega ja, mis kõige tähtsam, sisaldab endas tõesti tasemel teaduslikku informatsiooni. Soovitan kõigil nädalavahetuse alguseks või nädalavahetusel seda vaadata ja ka sõpradele-tuttavatele edasi viidata. Materjali on seal täitsa palju, nii et kes kõike vaadata ei jaksa, võiksid alustada esimestest illusioonidest – Session I, Illusion of an uninterrupted world, kus kohe esimese asjana tuuakse väga kenasid näiteid sellest, kuidas meie aju teadvuselamuse konstrueerib. Soovitan kõigil kaasa teha vähemalt esimesed näited pimetähni kohta, sest on ju hämmastav, et ehkki tegelikult peaks (ühe silma sulgedes) meie teadvuselamuses olema auk, on kõik sujuv ja ühtlane – aju täidab augud (ja muidugi teeb muudki).

Veelkord viide – http://jvsc.jst.go.jp/find/mindlab/english/index.html

Nautige aju, nautige teadust, nautige nädalavahetust!

  1. Margus
    juuli 31, 2010, 11:28 e.l.

    väga äge leht! võtab suht pikalt aega, et laadida jne, aga super. mu enda lemmik oli see sessioon ühes olev kolmas peatükk “mystery of the saccade” ja eriti see kella-näide. ma polnud seda kunagi tähele pannud, aga nüüd vaatan iga seinakella selle pilguga ja no on alles äge nähtus … kuidas ja miks see esimene sekund pärast osutile vaatamist tundub alati palju pikem olevat ?? lahe, lihtsalt lahe

  2. kommentaar
    juuli 31, 2010, 4:39 p.l.

    kas ehk TEADVUSEL on mingi mõju — kui teadvus pöörata osutile, siis mõjutame osutit teadvusega ja ta jääb pikemaks ajaks seisma?

  3. Jaan
    juuli 31, 2010, 4:55 p.l.

    Margus: selle fenomeni teadusliku uurimise kohta on väga kena artikkel ajakirjas Nature – http://www.nature.com/nature/journal/v414/n6861/abs/414302a0.html
    .
    kommentaar: väga huvitav mõte ; aga mis juhtub siis, kui Su sõber vaatab kogu aeg kellaosutit ja Sina siis korra viskad pilgu peale – kas sõbra teadvuses jääb ka siis osuti seisma, kui Sina seda vaatad? peaks ju nagu jääma, kui Sa tõepoolest teadvusega osutit mõjutad?

  4. kaie
    august 1, 2010, 7:06 p.l.

    Uurisin ja proovisin, aga esimeses katses ei kadunudki must täpp ära. On Sul soovitusi?

  5. jaanaru
    august 1, 2010, 7:32 p.l.

    Sul oli vasak silm kinni? Liigutasid end ekraanist lähemale-kaugemale aeglaselt samaaegselt pilku kogu aeg fiksatsioonipunktikesel hoides? nende meetoditega peab illusioon ilmnema, sest tegu pole mitte mingi “vahel juhtub, vahel mitte” looga, vaid anatoomilisest tõsiasjast tuleneva seigaga.

  1. No trackbacks yet.

Lisa kommentaar